Post view

Pokuta ako výchovný prostriedok?

Rebríček TOP 10 obchodu s potravinami za rok 2014, zostavovaný agentúrou pre prieskum trhu T.E.R.N.O. ukazuje, že Tesco je stabilným lídrom na trhu. Hoci už niekoľko rokov jeho tržby klesajú, svoju dominantnú pozíciu si udržiava. S tržbami na úrovni zhruba 962 mil. € predčí aj druhý Kaufland, ktorý dosiahol okolo 846 mil. €. V tomto kontexte je zaujímavé, že najvyššie pokuty sú udeľované práve týmto dvom reťazcom.

Tesco "vyfasovalo" už tretiu mastnú miliónovú pokutu, ktorú mu udelila Štátna veterinárna a potravinová správa, tentokrát za opakovaný predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti a nevyhovujúceho ovocia a zeleniny. Státisícové pokuty má na konte i Kaufland, jedenkrát sto tisíc už aj zaplatil. Včera, t.j. 28.5. malo komunikačné oddelenie Kauflandu prácu s vysvetľovaním dodatočných incentív údajne požadovaných od dodávateľov pri príležitosti 15 výročia prítomnosti Kauflandu na Slovensku.

Vysoká pokuta a "medializácia domnienok, nie dôkazov porušenia zákona" je síce kvalitný PR pre kontrolné orgány a štátnu správu, no nedobrý signál pre podnikateľské prostredie. Súdiť sa a naťahovať sa s byrokratickým aparátom nie je core business reťazcov. Mediálne špekulácie o príchode sietí ako Hofer, Interspar alebo o masívnom rozmachu domácej siete Moja Samoška vyznievajú preto až tragikomicky a človek by ich očakával až o mesiac - v uhorkovej sezóne.

Nie je asi náhoda, že jediné nové veľké reťazce, ktoré k nám prišli toho roku, obchodujú s relatívne bezpečným a pred nájazdmi kontrolórov chráneným nepotravinovým tovarom - Decathlon športovým a Bauhaus s DIY. Ako rodič viem, že pokuta, trest a zákazy sú málo osožné výchovné prostriedky. Alebo, že by zaplatené pokuty smerovali naspäť k "poškodeným" spotrebiteľom v podobe štedrých sociálnych balíčkov?

Juraj-Púchlo 29.05.2015 2 1575
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Post info
__author_unit__
29.05.2015 (3254 days ago)
__cats__
Rate
0 votes
Actions
Recommend
Categories
FMCG (1 posts)