Post view

Promoční hra

Promoční prodej se z běžného nástroje podpory prodeje a konkurenčního boje změnil v černou můru obchodníků i dodavatelů. V České republice jsme v tomto směru přeborníci. Podíl zboží nakoupeného v promocích se navíc v Česku stále zvyšuje – podle údajů společnosti Nielsen prezentovaných v Praze na dubnové konferenci Retail in Detail/Efficient Promotions - vzrostl z 35 % v roce 2009 na současných více než 50 %. Pro srovnání - v Německu je to 23 %.

Zákazník ví, že své oblíbené výrobky a značky, vždy někde koupí v akci. A spokojeně nakupuje podle letáků. Konec konců ho to obchodníci naučili, tak čemu se vlastně diví?

Paradoxem je, že zákazník za „levné“ výrobky v akcích utratí více, než za „drahé“ výrobky za standardní ceny. Nižší cena vede k vyššímu nákupu – ne vždy však k vyšší spotřebě. Mezi odpadky tak končí mnoho potravin, jejichž nákup by si zákazník rozmyslil, kdyby nebyly „v akci“. V návaznosti na obraty akčních prodejů se tak otevírá téma plýtvání potravin.

A kdyby si dal zákazník práci a spočítal si, kolik tvoří jeho výdaje za potraviny a jaké by mohly být, kdyby nakupoval nezávisle na promočních akcích pouze to, co potřebuje, nejspíš by se hodně divil, jak draze ho výhodné nákupy vlastně vyjdou.

K tématu se více dočtete ve vydání časopisu Retail News 5/2016 na www.retailnews.cz.

 

Eva-Klánová 16.05.2016 0 2790
Comments
Order by: 
Per page:
 
  • There are no comments yet
Post info
__author_unit__
16.05.2016 (2899 days ago)
__cats__
Rate
0 votes
Actions
Recommend
Categories
FMCG (1 posts)